Dulce de leche chocolade macarons

Als je dan eenmaal macarons gaat maken, maak je natuurlijk niet één smaak, maar gelijk twee (of drie, of vier, maar in mijn geval dus twee). Daarom dat ik ook deze heerlijke dulce de leche chocolade macarons maakte. Wederom is basismethode een recept van Pierre Hermé, maar de vulling is geheel mijn eigen verzinsel. En laten we wel wezen, de vulling geeft de meeste smaak aan dit heerlijke koekje.

Ook hier heb ik er weer voor gekozen om een natuurlijke kleurstof te gebruiken, bietenpoeder in dit geval. Het geeft een subtiele kleur aan de macarons. Natuurlijk zijn de kermiskleuren wel een beetje wat bij macarons hoort, maar voor mij hoeft dat niet per se. Ik vind ze zelfs mooier zo en aantrekkelijker om te eten.

Ingrediënten

  • 300gr amandelmeel (bij voorkeur zelf gemaakt van amandelschaafsel)
  • 300gr poedersuiker
  • 110gr +110gr vloeibaar eiwit*
  • 1½-2tl rode bietenpoeder
  • 300gr fijne kristalsuiker
  • 75gr mineraalwater (koolzuurvrij)
  • 400gr slagroom (35% vet)
  • 360gr bittere chocolade in kleine stukjes
  • 40gr cacao
  • 140gr zachte roomboter in blokjes
  • 2x 1 recept dulce de leche (volledig afgekoeld)

Bereidingswijze

Zeef de poedersuiker samen met 300 gram amandelmeel.

Meng de rode bietenpoeder door 110 gram eiwit, giet dit mengsel over het amandelmengsel, maar roer niet door.

Verwarm het mineraalwater samen met 300 gram kristalsuiker tot 115 graden.

Zodra het suikermengsel 115 graden is klop je 110 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.

Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.

Blijf de meringue kloppen totdat deze is teruggekoeld naar 50 graden, vouw het vervolgens door het amandelmengsel.

Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Spuit op een met bakpapier (of gebruik een macaronmat) beklede bakplaat rondjes van zo’n 3,5cm doorsnede op zo’n 2cm van elkaar.

Tik zachtjes je bakplaat tegen het aanrecht en laat de macarons nu 30 minuten drogen tot ze droog aanvoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Bak de macarons in 12 minuten gaar. Open na 8 en na 10 minuten kort de ovendeur.

Haal de macarons uit de oven en tezamen met het bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen.

Doe de stukjes chocolade tezamen met de cacao in een schaal.

Breng de slagroom aan de kook.

Giet de slagroom een derde per keer over de chocolade en laat terugkoelen naar 50 graden.

Voeg de boter toe en klop het geheel tot een gladde ganache.

Dek het geheel af met vershoudfolie, waarbij je de folie tegen de ganache aandrukt.

Laat de ganache in de koelkast opstijven.

Verdeel de dulce de leche over de helft van de macarons.

Doe de chocolade ganache in een spuitzak en spuit op de dulce de leche een mooie laag chocoladeganache, doe hier vervolgens weer een macaron bovenop.

Zet de macarons minimaal 24 uur in de koelkast, haal ze 2 uur voor het serveren uit de koelkast om ze weer op kamertemperatuur te laten komen.

*Eiwit van eieren die niet kakelvers zijn, van daar zit het eiwit nog erg van bij elkaar. Zelf gebruikte ik eiwit wat je apart in een flesje kan kopen in de supermarkt. Daar was ik echter niet helemaal tevreden over, het kostte namelijk veel moeite om de meringue te maken. Volgende keer gebruik eieren die ik een paar dagen tot een week in de koelkast laat staan om te zorgen dat het eiwit zijn elasticiteit verliest.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel