Hazelnoot mokka schuimtaart

Het was weer die tijd van het jaar. Mijn vader was bijna jarig en dan krijg ik standaard de vraag of ik gebak voor hem wil maken zodat hij kan trakteren aan zijn collega’s. Natuurlijk ben ik de beroerdste niet, want taart bakken vind ik gewoon super leuk, dus ieder jaar weer maak ik gebak voor hem. Ik ga altijd voor twee van mijn favoriete recepten, namelijk appelkruimeltaart en brownies, en één soort gebak dat ik nog nooit eerder gemaakt heb. Enerzijds is dat natuurlijk een beetje gemakzucht, want dan heb ik gelijk weer wat lekkers om te delen op mijn blog, maar anderzijds is het ook een fantastische manier om nieuwe recepten uit te proberen.

Hazenootschuimgebak stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Ik dacht alleen altijd dat het heel ingewikkeld was om te maken. Dat viel me uiteindelijk reuze mee. Ja, het zijn veel stappen. Nee, het is niet moeilijk. Owja, en had ik al gezegd dat deze taart super lekker is en het schuim ook heerlijk knapperig blijft?!

Ingrediënten

  • 150gr fijne kristalsuiker
  • 150gr + 75gr poedersuiker
  • 1/4tl zout
  • 150gr + 20-25 stuks extra hazelnoten
  • 6 eiwitten
  • 2el maïzena
  • 300gr banketbakkersroom
  • 275gr zachte ongezouten boter
  • 50ml ristretto
  • 1tl espressopoeder
  • 25gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1el honing
  • 1el bruine basterdsuiker
  • 150gr nougatine

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Rooster 150gr hazelnoten in een koekenpan.

Laat de hazelnoten afkoelen en maal ze daarna fijn. Maal ze niet te lang, want dan komen er oliën vrij, waardoor je schuim niet mooi wordt.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten met het zout schuimig.

Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop de eiwitten stijf.

Meng de fijngemalen hazelnoten met 150gr poedersuiker en de maïzena.

Schep het hazelnootmengsel door de eiwitten.

Bekleed één of twee bakplaten met bakpapier.

Maak vier cirkels met een doorsnede van 20cm van het schuim.

Laat het schuim 2 uur in de oven drogen.

Draai de oven uit en laat de schuimcirkels in de oven afkoelen.

Klop de boter met 75gr poedersuiker luchtig.

Klop de banketbakkersroom erdoorheen tot het een mooie gladde massa is.

Meng de ristretto met de lichtbruine suiker en espressopoeder, en laat het geheel afkoelen.

Klop het koffiemengsel door het botermengsel tot één geheel.

Rooster de overgebleven hazelnoten.

Voeg de honing en bruine suiker toe en karamelliseer de hazelnoten.

Haal de hazelnoten uit de pan, leg ze op een vel bakpapier en laat de karamel uitharden.

Neem de één van de schuimlagen en smeer deze in met een dun laagje mokkacréme.

Druk hier een tweede schuimlaag bovenop en smeer deze wederom in met een dun laagje mokkacrème.

Herhaal dit totdat je vier schuimlagen op elkaar gestapeld hebt, de vierde schuimlaag hoef je aan de bovenzijde niet in te smeren met mokkacrème.

Smeer de zijkant van de taart glad af met mokkacrème, let hierbij op dat je genoeg crème overhoudt om rosetjes op de taart te spuiten.

Bekleed de zijkant van de taart met nougatine. Dit kun je doen door steeds een handvol nougatine te nemen en deze tegen de taart aan te drukken.

Doe de resterende mokkacrème in een spuitzak.

Spuit de bovenzijde van de taart vol met rosetjes.

Verdeel de gekaramelliseerde hazelnoten over de rosetjes.

*Bewaar de taart in de koelkast.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel