Gevulde koeken

Ik had nooit gedacht dat het maken van gevulde koeken zo makkelijk zou zijn. Maar waarom ook niet, ik bedoel het is gewoon twee lagen koekjesdeeg met een vulling ertussen. Een hele lekkere vulling dat wel. Ik maakte laatst een flinke berg amandelspijs voor een rood fruit sloffentaart. Hier had ik flink wat van over, dus was het tijd om nog wat te maken met dit heerlijke goedje. Nou ja eigenlijk twee dingen, want ik heb er ook nog een appel kruimel sloffentaart mee gemaakt. Dat recept volgt later. Nu even terug naar de gevulde koeken, want die zijn echt heel erg lekker. Ik heb ervoor gekozen om mini gevulde koeken te maken. Je bent dan wel wat langer bezig met het bereiden, maar qua formaat vind ik ze echt stukken fijner. Je hebt niet het gelijk het idee heel slecht bezig te zijn als je er eentje eet, dat gevoel komt in dit geval pas na de vierde gevulde koek. Nee even zonder gekheid, je kunt dit recept ook prima gebruiken om grote gevulde koeken te maken. Je moet ze dan wel iets langer in de oven bakken.

Ingrediënten

  • 200gr koude boter
  • 400gr bloem
  • 200gr witte basterdsuiker
  • ¼tl kaneel
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • ½tl zout
  • 2tl bakpoeder
  • 325gr amandelspijs
  • 3 eieren
  • 28 blanke amandelen

Benodigd

  • Ronde steker ø6cm

Bereidingswijze

Klop de boter met de suiker romig.

Klop de citroenrasp en 1 ei erdoor.

Zeef de bloem samen met de bakpoeder, kaneel en het zout in een kom en voeg toe aan het botermengsel.

Kneed het geheel kort tot je en mooi deeg hebt.

Pak het deeg in in plastic folie en laat opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kneed het deeg nog even kort door zodat het weer iets soepeler is.

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.

Rol het eerste deel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van ongeveer 3mm.

Steek met een steker hier 28 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je niet zoals ik een hele grote oven hebt raad ik je aan om het bakken in 2 rondes te doen.

Meng de amandelspijs met een half tot heel losgeklopt ei tot het als het ware een amandelpasta is.

Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes, houd hierbij de randen vrij. Ik vind het makkelijk om hiervoor een spuitzak te gebruiken en spuit op ieder deegrondje een flinke bal amandelspijs. Deze kun je iets platdrukken als je het volgende deegplakje erop legt.

Rol het tweede deel van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van ongeveer 3mm.

Steek met een steker 28 rondjes uit.

Leg op iedere dot amandelspijs een deegplakje en druk de randen van het onderste en bovenste deegplakje iets aan.

Druk de dot amandelspijs ik de koekjes iets platter, maar let op dat je niet zo hard drukt dat de randen loskomen van elkaar.

Klop 1 ei los en bestrijk de bovenkant van iedere koek in met een beetje losgeklopt ei.

Druk in iedere koek een amandel en bestrijk de bovenzijde van de koek nogmaals met ei.

Bak de koeken in 10-12 minuten gaar in het midden van de oven.

Laat de koeken afkoelen op een rek.

Log nu in om een reactie te plaatsen