Macarons met zoute karamel

Als je net als ik gek bent op zoute karamel dan is dit het macaronrecept voor jou! Deze macarons hebben zelfs een dubbele dosis zoute karamel. De vulling bestaat namelijk uit een rand van zoute karamel botercrème, met daarin een hart van zoute karamel. Je moet alleen oppassen dat je er niet te veel karamel in doet, want dan valt de smaak van het macaronkoekje weg en dat is simpelweg zonde.

Ik maak mijn macarons met behulp van een macaronmat. Dat zorgt ervoor dat al mijn macarons ongeveer even groot zijn. Daarnaast lukt het me met regulier bakpapier niet om de macarons er goed af te krijgen. Ik ben er nog niet uit waar dat aan ligt.

Ingrediënten

  • 150gr amandelmeel (bij voorkeur zelf gemaakt van amandelschaafsel)
  • 150gr poedersuiker
  • 55gr +55gr +55gr eiwit
  • Beetje rode kleurstof
  • 150gr + 150gr fijne kristalsuiker
  • 38gr + 38gr water
  • 100gr zachte boter
  • 1½tl vanille extract
  • 6-7el zoute karamel

Bereidingswijze

Meng de amandelmeel met de poedersuiker.

Meng 55 gram eiwit met de gewenste hoeveelheid kleurstof. Als je een gelkleurstof gebruikt, gebruik dan niet te veel, want het kan de structuur van je macarons aantasten.

Meng het gekleurde eiwit met het amandelmeelmengsel.

Verwarm 38 gram water samen met 150 gram kristalsuiker tot 100 graden.

Zodra het suikermengsel 100 graden is klop je 55 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.

Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.

Blijf de meringue kloppen totdat deze is terug gekoeld naar maximaal 50 graden (een lagere temperatuur mag ook) en mooie stijve pieken heeft.

Meng 1/3 van de meringue door het amandelmengsel.

Vouw de resterende meringue ook door het amandelmengsel. Blijf het beslag mengen tot het net een soort dikke vla is en langzaam van je lepel afloopt. Dit heet macaroneren.

Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Spuit op een met bakpapier (of gebruik een macaronmat) beklede bakplaat rondjes van zo’n 3,5cm doorsnede op zo’n 2cm van elkaar.

Tik zachtjes je bakplaat tegen het aanrecht en laat de macarons nu 30-60 minuten drogen tot ze droog aanvoelen. Dit kan langer duren op vochtige dagen. Ik heb ze deze keer naast de verwarming gezet en dat leek goed te helpen met de droogtijd.

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Bak de macarons in 12 minuten gaar. Open na 8 en na 10 minuten kort de ovendeur.

Haal de macarons uit de oven en tezamen met het bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen.

Verwarm 38 gram water samen met 150 gram kristalsuiker tot 100 graden.

Zodra het suikermengsel 100 graden is klop je 55 gram eiwit (bij voorkeur met een keukenmachine) tot zachte pieken. Het suikermengsel blijf je ondertussen verwarmen tot 118 graden.

Wanneer het suikermengsel 118 graden bereikt heeft giet je het al kloppend op de eiwitten om een meringue te maken.

Blijf de meringue kloppen totdat deze is terug gekoeld naar maximaal 50 graden (een lagere temperatuur mag ook) en mooie stijve pieken heeft.

Voeg al kloppend de zachte boter beetje bij beetje toe, steeds wachtend tot de boter is opgenomen in het mengsel.

Klop de vanille extract en 3 tot 4 eetlepels zoute karamel erdoor.

Laat de meringue botercrème in de koelkast iets opstijven.

Spuit op de helft van de macarons een rand van zoute karamel botercrème. Hou de buitenrand wel iets vrij, want zodra je er een koekje opdrukt loopt de crème nog iets naar buiten.

Doe in het midden de botercrème een beetje zoute karamel. Let op! Gebruik niet te veel, want dan valt de smaak van de macaron zelf weg en dat is zonde.

Zet de macarons minimaal 24 uur in de koelkast, haal ze 2 uur voor het serveren uit de koelkast om ze weer op kamertemperatuur te laten komen.

Reactie plaatsen

Deze naam word getoond bij uw reactie
Uw email word gebruikt om uw gravatar profiel bij uw reactie te tonen

Log nu in om een reactie te plaatsen met uw persoonlijke profiel