Bladerdeeg perendessert

Heb je nog last minute een makkelijk en uiteraard lekker dessert nodig? Dan is dit het dessert voor jou. Je kunt dit in 30 minuten op tafel hebben staan zonder al te veel moeite. Perfect voor de afsluiting van een heerlijke kerstmaaltijd!

Ingrediënten (voor 4 stuks)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 250gr mascarpone
  • 40gr + extra poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2tl vanille extract
  • 1 eiwit
  • 1½el fijne kristalsuiker
  • ½tl + ¼tl kaneel
  • 2 conference peren
  • 75ml rode port
  • 2-3el honing
  • Evt. 1-2tl zoute karamel

Bereidingswijze

Klop het eiwit stijf.

Meng de mascarpone met de poedersuiker, vanillesuiker en vanille extract.

Schep voorzichtig het eiwit erdoor. Begin met een klein beetje om familie te maken, daarna is het makkelijker om de rest er doorheen te spatelen.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Prik met een vork flink wat gaatjes in het bladerdeeg.

Met 1el suiker met ¼ tl kaneel.

Bestrooi ieder velletje bladerdeeg met een beetje kaneelsuiker.

Leg de velletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hierop nog een velletje bakpapier. Denk dit af met een stuk aluminiumfolie dat je een aantal keer hebt dubbel gevouwen en zet hier eventueel nog een bakplaat bovenop voor wat extra gewicht. Dit voorkomt dat het bladerdeeg te veel rijst.

Bak het bladerdeeg 10 minuten en haal de bakplaat, het aluminiumfolie en het bakpapier van het bladerdeeg af.

Draai de velletjes bladerdeeg om en bak nog eens 2 minuten.

Laat het bladerdeeg afkoelen op een rek.

Schil de peren en snijd in plakjes. Ik heb ervoor gekozen om de peren overdwars in plakjes te snijden en er met een kleine uitsteker van een ster het klokhuis uit te steken, maar je kunt het natuurlijk ook makkelijker aanpakken.

Verhit een klontje boter in een pan.

Doe de perenplakjes, ½ tl kaneel, honing en port erbij en roer door.

Breng het geheel aan de kook en laat rustig 20-25 minuten met de deksel op de pan op laag vuur stoven tot de plakjes peer gaar zijn.

Halveer de afgekoelde bladerdeegplakjes met behulp van een kartelmes.

Beleg 4 helften met een aantal perenplakjes.

Spuit hierop de mascarponeroom.

Dek dit vervolgens af met nog een bladerdeeghelft.

Bestrooi met een klein beetje poedersuiker en decoreer met nog een paar plakjes meer.

Bedruip eventueel met een klein beetje zoute karamel.

Log nu in om een reactie te plaatsen