Registeren
Wachtwoord vergeten?
Na een heel druk weekend houd ik het vandaag eventjes bij een kort en makkelijk recept (als je het al een recept kunt noemen). Nou kan iets natuurlijk wel makkelijk zijn, dat wil niet zeggen dat je geen geduld hoeft te hebben. Net als bij de vanille extract die ik eerder al eens maakte moet deze amandelextract namelijk minimaal zes weken staan om de smaak van de amandelen goed op te nemen. En hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder hij natuurlijk is.
Ik maak altijd mijn eigen spijs. Het is niet moeilijk, maar ik vind het vaak het lekkerst als je het een paar dagen van tevoren maakt. Dan kunnen de smaken er lekker intrekken, al gaat op de dag zelf maken ook prima. Daarnaast vind ik het ook altijd iets toevoegen als je net dat beetje extra werk en liefde in je baksel gestoken hebt door ook de spijs zelf te maken.
Ik kan al heel erg genieten van appelmoes, maar eigenlijk vind ik appelcompote waar net iets meer structuur aan zit nog lekkerder. Nu maak ik op zich best veel dingen met appels, en ik eet er regelmatig eentje, maar je kunt ze ook zo fantastisch combineren met vanalles. Van taarten tot bij vlees, het kan allemaal. Deze keer maakte ik een appelcompote met gembersiroop, honing, kaneel en nootmuskaat en dat was smullen! Een perfect receptje om bij zowel iets zoets zoals pannenkoeken of een lekker stukje vlees te eten.
Ik ben dus gek op appelmoes dus vond het hoog tijd om mijn perfecte appelmoesrecept te delen. Appelmoes maken is ontzettend simpel en als je het mij vraagt honderd keer lekkerder als je het zelf maakt dan wanneer je het uit een potje eet. De beste appelmoes maak je maar met drie ingrediënten, namelijk appels, kaneel en een klein beetje water. Ik had nog een paar heerlijke appels uit eigen tuin (als je ze in de koelkast bewaard blijven ze heel lang goed), dus die heb ik in mijn appelmoes verwerkt.
Dit heerlijke romige goedje, waar niet eens room in zit, is heerlijk als vulling voor taarten en andere soorten gebak. Door het gebruik van een vanillestokje en een beetje vanille extract (in mijn geval zelfgemaakt) krijgt de banketbakkersroom een heerlijk subtiele vanillesmaak. Je kunt het ook naast gewoon zo gebruiken als vulling voor bijvoorbeeld een aardbeientaart, ook goed gebruiken in een botercrème. Let daarbij wel op dat de banketbakkersroom en boter allebei op kamertemperatuur zijn om te zorgen dat je ze goed kunt mengen.
Ik denk dat de meeste mensen wel eens een vorm van gedroogd fruit hebben gegeten. Ik ben zelf bijvoorbeeld gek op rozijnen, hoe suf dat misschien ook klinkt, en ja ik weet dat daar best wel wat suikers in zitten. Een collega van mij is echter gek op gedroogde cranberries en na een keertje proeven en even een scheve bek getrokken te hebben (ze zijn behoorlijk zuur) vind ik ze ook hartstikke lekker. Daarom wilde ik zelf eens proberen cranberries te drogen.
Soms is er niks lekkerder dan gewoon een Oerhollandse maaltijd. Gewoon aardappels, groente en vlees. Ik zal eerlijk toegeven dat ik het niet heel vaak eet, vandaar ook de soms, maar na het maken van mijn eigen tacokruiden ben ik zo enthousiast over het samenstellen van mijn eigen kruidenmelanges dat ik nu ook gehaktkruiden heb gemaakt.
Lekker bakken en braden kan in vanalles, van margarine, tot olie, tot boter. Er wil nog wel eens discussie zijn over wat nou gezonder is. Persoonlijk houd ik ervan als producten zo min mogelijk bewerkt (en bij voorkeur biologisch) zijn. Ik gebruik dan ook het liefst roomboter. Het nadeel van roomboter is echter wel dat het makkelijk verbrand. Ik heb dan ook lang in olijfolie gebakken. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat ook dat niet ideaal is, omdat in diverse oliën bij verwarmen boven een bepaalde temperatuur schadelijke stoffen ontstaan.
Amandelen vind ik heerlijk! Maar ze zijn ook erg duur. Zeker als je blanke amandelen wilt gebruiken in een recept. Niet zo gek natuurlijk, want die amandelen zijn van hun velletje ontdaan. Daarom wilde ik proberen om zelf amandelen te ontvellen. En wat blijkt, het is helemaal niet moeilijk en zelfs leuk. De ongeroosterde amandelen die haal ik bij een Turkse winkel, daar zijn ze altijd net even goedkoper. Thuisgekomen is het dan pellen geslagen, maar geen zorgen het is geen priegelwerk.
Heerlijk! Het is weer die tijd van het jaar dat de pompoenen in de winkel liggen. Oftewel tijd voor pompoensoep, pompoentaart, gebakken pompoen, of pompoensorbetijs. Alles pompoen, gewoon omdat het kan! Voor veel van deze gerechten is pompoenpuree de basis. Pompoenpuree is echt heel makkelijk zelf te maken.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.