Registeren
Wachtwoord vergeten?
Het zou mij niet verbazen als er tijdens de feestdagen, tezamen met barbecueseizoen, de meeste kruidenboter verkocht wordt. Nou is er in de supermarkt natuurlijk best lekkere kruidenboter te krijgen, maar wat mij betreft gaat er niks boven een heerlijke zelfgemaakte kruidenboter. Mooie bonus is dat het ook nog eens makkelijk is om zelf te maken. Met wat zachte roomboter, gedroogde kruiden, knoflook en een beetje zout heb je de perfecte kruidenboter.
Lemon curd, een zoetzure citroencrème die heerlijk is met scones, madeleines, als cakevulling en bij nog vele andere dingen. Onlangs gebruikte ik lemon curd in een recept, hartstikke lekker natuurlijk, maar helaas niet zelf gemaakt. Nu wist ik dat het niet heel moeilijk zou moeten zijn om zelf lemon curd te maken, dus heb ik dat gelijk op mijn shortlist van recepten gezet. Lemon curd heeft maar een beperkt aantal ingrediënten en vereist vooral een klein beetje geduld bij het maken.
Mango chutney is nou zo’n typisch voorbeeld van een chutney die, behalve om gewoon bij iets te eten, ook perfect is om te verwerken in een gerecht. De truc is natuurlijk om een mooie balans te creëren tussen het zoete van de mango en de suiker die wordt toegevoegd, het beetje zure van de azijn en de eventuele pit (die in deze chutney best meevalt) van een pepertje. Nou, al zeg ik het zelf, dat is goed gelukt in deze chutney. De echte mangosmaak is nog aanwezig en wordt niet overstemt, maar de andere toevoegingen geven de chutney precies dat beetje extra wat het nodig heeft.
Tortillachips met salsa is echt heerlijk met dit zomerse weer. Het zoute van het chipje en het frisse van de salsa maakt het een ideale zomerse snack. Nog lekkerder is om het om een eigengemaakte salsa nog meer zomers te maken met behulp van fruit, bijvoorbeeld mango. Dat heb ik gedaan en het resultaat was heerlijk! Fris, zoet, en een beetje pittig, is echt lekker in combinatie met het zoute chipje.
Wat ik onder andere zo leuk vind aan de kerstdagen is dat je zo heerlijk de tijd kunt nemen om te borrelen. Lekker toastjes, broodjes, kaasjes, smeersels en andere hapjes op tafel, een lekker drankje erbij en er helemaal voor gaan. Ook is borrelen wat mij betreft een goede vervanger van een voorgerecht bij het kerstdiner. Want laten we wel wezen, het kan soms een erg lange zit zijn met drie of meer gangen. Waarom niet gewoon lekker op de bank zitten met borrelhapjes terwijl je een spelletje speelt of een zoetsappige kerstfilm kijkt? Deze pesto gemaakt met pistachenoten in plaats van pijnboompitten past perfect bij de borrel en is heerlijk op een broodje of een toastje.
Raita is zo’n beetje de Indiase variant van tzatziki. Niet zo vreemd want hiervan is ook de basis komkommer en yoghurt. Raita is het verkoelende sausje dat je naast al het hete Indiase eten echt nodig hebt om te voorkomen dat je echt een vuurspuwende draak wordt. Mensen proberen die heetheid vaak te blussen met water, de best werkende methode is echter toch iets op basis van yoghurt of melk.
In de supermarkt kun je allerhande tomatensauzen krijgen. Gekruid, ongekruid, in grote flessen of kleine pakjes, vers of iets minder vers. Natuurlijk helemaal niks mis mee om zo’n pakje uit de supermarkt te gebruiken, dat doe ik natuurlijk ook wel eens, maar de lekkerste tomatensaus maak je naar mijn mening helemaal zelf, van verse tomaten uiteraard. Ik vind het zelf het lekkerst om tomaten in de oven te roosteren met wat kruiden. Daarna kun je de saus heerlijk gebruiken om over pasta te doen met bijvoorbeeld wat gegrilde groenten, of zonder zoals op de foto met alleen een beetje Parmezaanse kaas. Of je gebruikt de saus als basis voor een tomatensoep of in een stoofgerecht, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Kinderen kunnen best moeilijk doen over het eten van groente. Ik snap dat best, want ik was vroeger ook zeker geen makkelijke eten. Des te meer kan ik me er over verbazen dat als je ze rauwe groente geeft met een dip, ze het ineens wel eten. De mogelijkheid tot dippen geeft ze een echt snackgevoel (in plaats van het verplichte groente eten) denk ik en welk kind houdt nou niet van snacken. Nou kun je met al die dips natuurlijk eindeloos variëren en dat heb ik dan ook (een beetje) gedaan. Ik vind de dips zelf het lekkerst met wortels, paprika, bleekselderij en snoeptomaten, maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met de groente die je erbij eet.
Ik vond het weer eens hoog tijd om iets zelf klaar te maken dat je ook zo kant en klaar in de supermarkt kan kopen. Namelijk zoetzure saus! Ik moet toegeven dat je echt prima woksauzen kunt verkrijgen van vele merken, maar puntje bij paaltje zit je dan toch veel onnodige toevoegingen te eten. Het leuke van het zelf maken is dat je precies weet wat erin gaat en je het natuurlijk naar eigen smaak kunt aanpassen.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.