Registeren
Wachtwoord vergeten?
Het is januari en nu moeten we allemaal weer gezond gaan eten of zoiets. Nou ja, eerlijk is eerlijk, ik eet nog steeds boterhammen met hagelslag met de lunch en een koekje bij de thee. Hoewel ik niet dagelijks vijf oliebollen eet, eet ik in januari niet gezonder dan in de andere maanden. Natuurlijk heb ik wat uitspattingen in december en zeker iets meer dan gemiddeld, maar daarvoor ga ik in januari eigenlijk niet compenseren. Ik ben echter wel gek op groente en salade. In het kader daarvan maakte ik deze heerlijke shakshuka met spaghettipompoen. Shakshuka is een kruidige, eventueel pittige, tomatensaus waarin je eieren pocheert.
Ik kon het weer eens niet laten om tiramisu te maken. Niet alleen een heerlijk dessert voor de kerst, maar ook fantastisch om op oudjaarsavond te serveren. Voor iemand die absoluut geen koffie lust eigenlijk best een bijzonder dessert. Deze keer dan wel in de vorm van een ijscake met een heerlijke koffiekaramel. Deze laatste kocht ik onlangs op een kerstmarkt en dat inspireerde mij om mijn eigen karamel met koffiesmaak te maken.
Dit bijgerecht van mijn moeder is een favoriet bij ons thuis. Als je met de kerstdagen al veel tijd kwijt bent aan allerlei dingen, dan is dit het perfecte bijgerecht voor jou. Het is een simpele kwestie van alles door elkaar gooien, het in de oven zetten, nog één keer doorscheppen en er verder niet meer naar omkijken. Heel veel makkelijker als dat kan volgens mij niet.
Kerstdessert alarm! Dit is niet zomaar een lekkere taart, dit is een bijzonder lekkere taart. Wel eentje waar je wat werk in moet steken, maar dat is het meer dan waard. Het belangrijkste aan een citroentaart vind ik dat de taart een overduidelijke citroensmaak heeft. Dat is met deze taart zeker gelukt. Niet alleen heb ik het sap van drie citroenen gebruikt, maar ook de rasp van drie citroenen.
Eigenlijk had ik hierboven beef wellingtons moeten zetten, want ik maakte er meer dan eentje. Dat zit namelijk zo. Meestal wordt er een groot stuk ossenhaas gebruikt om het te maken en dat is ook erg lekker. Echter is dit vlees ook bizar duur. Daarom besloot ik om het iets goedkoper te houden door kogelbiefstuk te gebruiken. Geen verkeerde keuze al zeg ik het zelf, want de beef wellington was heerlijk! De truc is vooral om de kogelbiefstuk strak op te rollen in het spek, waardoor het geen plat stuk vlees meer is, dit helpt met het krijgen van de juiste garing.
Ik vind deze sneeuwpoppen echt super schattig! En perfect om uit te delen aan kinderen. Ze zijn ook nog eens vrij makkelijk om te maken, je moet alleen wat geduld hebben, want de meringue moet drogen en dat kost tijd. Je kan de oven trouwens niet op een hogere temperatuur zetten om het droogproces te versnellen, want dan zullen de meringues verkleuren of bij een hele hoge temperatuur zelfs verbranden. Dit weet ik trouwens uit ervaring, al had ik de oven niet expres hoger gezet.
Het zou mij niet verbazen als er tijdens de feestdagen, tezamen met barbecueseizoen, de meeste kruidenboter verkocht wordt. Nou is er in de supermarkt natuurlijk best lekkere kruidenboter te krijgen, maar wat mij betreft gaat er niks boven een heerlijke zelfgemaakte kruidenboter. Mooie bonus is dat het ook nog eens makkelijk is om zelf te maken. Met wat zachte roomboter, gedroogde kruiden, knoflook en een beetje zout heb je de perfecte kruidenboter.
De feestdagen zijn toch wel een beetje het ultieme excuus om zo’n beetje alles te eten waar je zin in hebt. Lekker ongegeneerd de hele dag chocolade, koekjes, chips, toastjes en allerhande ander lekkers eten. Deze heerlijke chocolade tulband met witte chocolade mag ook zeker niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert met een beetje vanille ijs.
De feestdagen staan voor de deur, dus het is weer tijd voor voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en andere lekkernijen. Ik begin vandaag met een soep van cherrytomaten. Deze soep is niet alleen heerlijk, maar ook makkelijk en snel om te maken. De feestdagen draaien bij veel mensen om eten, maar wat mij betreft hoeft dat niet te betekenen dat je uren in de keuken staat. Helemaal niet juist! Ik combineer tijdens de feestdagen graag lekker (niet al te moeilijk) eten, met kerstfilms kijken, spelletjes spelen, en gewoon heerlijk ontspannen.
Apenbrood een brood dat uit bolletjes deeg bestaat die heerlijk door kaneelsuiker gerold zijn. Het brood kun je dan vervolgens helemaal uit elkaar plukken. Al moet ik zeggen dat ik het met de karamelsaus erover makkelijker is om het brood gewoon in plakjes te snijden, tenminste als je wilt voorkomen als je echt van boven tot onder plakt.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.