Registeren
Wachtwoord vergeten?
Nu de kerstdagen weer voor de deur staan is het natuurlijk tijd voor allerlei lekkere hapjes. Bij mij staan (net als bij velen) de kerstdagen namelijk gelijk aan veel en lekker eten. Hoe er gegeten wordt kan voor iedereen natuurlijk variëren. Waar de één uitgebreid dineert met een driegangendiner, gaat de ander met de hele familie gourmetten, en kruipt de volgende op de bank met allemaal heerlijke hapjes terwijl er een kerstfilm gekeken wordt. Daarom zal ik de komende weken recepten delen die in deze diverse categorieën passen.
Bij de feestdagen is na de kruidnoten één van de eerste dingen waar ik naar uitkijk de banketstaaf of banketletter. Amandelspijs in bladerdeeg, daar kun je toch allen maar blij van worden! Het lekkerst vind ik de simpele variant, zonder opsmuk om het zo maar te zeggen. Dus zonder vruchten, poedersuiker, en andere aanverwante dingen erop. Gewoon simpel bladerdeeg gevuld met amandelspijs, mooi goudbruin gebakken en nog even opgewarmd wanneer je hem serveert. Ik krijg er nu alweer trek in!
Op Sinterklaasavond is het natuurlijk een hoop gedoe om uitgebreid te koken, dus waarom niet gewoon de tafel vol zetten met lekkere hapjes. Dan kan iedereen heerlijk snaaien terwijl ze de cadeautjes uitpakken. Een plukbrood of borrelbrood (hoe je het ook wilt noemen) vind ik daar echt ideaal voor. Het fijne is, dat je het met van alles kunt vullen. Zo kun je dus altijd zorgen dat ieder lid van het gezin het lekker vindt. Deze variant heb ik gevuld met mozzarella, zongedroogde tomaatjes, basilicum en kruidenboter. Lekkere smaken om te “plukken” op een heerlijk avondje.
Van dit recept word ik zo ontzettend blij! Dit is een ultiem weekend recept, ideaal voor een dag als je net wat meer tijd hebt voor het ontbijt, want er zit wel enige voorbereiding aan. Voor het eerst at ik deze broodjes in Amerika en sindsdien zijn ze zeker een favoriet. Ik heb er zelfs met mijn tante een traditie van gemaakt om bij de Cinnabun een broodje te gaan halen als ik daar weer op bezoek ben. Daar komen ze wel in een iets groter formaat, dus dan delen we hem (meestal). Het lekkerst zijn ze als ze nog warm zijn, dan kun je ze nog zo lekker uit elkaar trekken en dan lekker met een beetje glazuur. Ik krijg nu alweer trek!
Rode bieten koop ik altijd voorgekookt, ja een beetje lui, maar dat mag natuurlijk best. Nadeel daarvan is, dat als je maar één of twee bietjes nodig hebt, je er toch ook een aantal over houdt. Dus na de plaattaart van een paar dagen gelden, heb ik vandaag een heerlijke soep van rode bieten en winterpeen (deze laatste was in de aanbieding vanwege een paard die ze ook schijnt te eten) gemaakt. Nee, even zonder gekheid, dit is echt een lekker winters en makkelijk en heerlijk soepje, waar je zeker met deze koude dagen van kunt genieten.
Groente, voor sommigen een noodzakelijk kwaad, voor anderen een verrijking van de maaltijd. Ooit had ik een kind op scouting waarvan de ouders beweerden dat ze geen groente lustte. Gelukkig geloof ik daar totaal niet, want zeg nou zelf broccoli en paprika hebben een totaal andere smaak. Daarbij ben ik van mening dat het vooral ligt aan hoe je het klaarmaakt. Groente die totaal doodgekookt is, lust ik ook niet. Maar groente met een lekkere bite, gekruid of ongekruid vind ik over het algemeen hartstikke lekker. Al zal ik heus niet beweren dat ik alle groente lust, want dat is zeker niet waar. Het lekkere aan deze groenteschotel vind ik dat de groente lekker gekruid zijn met tijm, rozemarijn en knoflook. Zeg nou zelf, daar word je toch gelukkig van?!
Plaattaart is wat mij betreft een beetje een weekendgerecht. Niet omdat het heel moeilijk is om klaar te maken, of dat het veel tijd kost. Maar omdat ik bij weekend vaak denk aan het eten van allerlei hapjes. Van die momenten waarbij je van alles op tafel zet, wat niet eens bij elkaar hoeft te passen, maar waar je (een soort van verantwoord) van kunt snaaien. Nou daar vind ik deze plaattaart dus perfect tussen passen. 25 minuten in de oven, in stukken snijden met een pizza mes en iedereen kan aanvallen.
Nu de Sint weer in het land is, is het natuurlijk hoog tijd voor een Sinterklaasrecept. Nu denk je natuurlijk al snel aan een recept met kruidnoten, maar in dit geval zijn het speculaasbrokken geworden. Ik weet dat je die vaak de rest van het jaar ook nog kan krijgen, maar ik blijf ze om de één of andere reden toch altijd associëren met Sinterklaas.
Tijd voor een heerlijk maandag gerechtje. Lekker comfort food voor aan het begin van de week, waar je denk ik toch wel het hele gezin blij mee kan maken (behalve als ze geen vlees eten). Altijd fijn om na een lange werk- of schooldag met heerlijk eten aan tafel te kunnen schuiven en echt weer even bij te komen. Deze lekkere gehaktballetjes met een Italiaans tintje zijn makkelijk om te maken, een ideale start van de week dus.
Ik vond het hoog tijd om weer eens op de vegetarische toer te gaan. Ik eet meestal een paar keer per week vegetarisch. Niet omdat ik er heel bewust mee bezig ben, maar enerzijds omdat het soms makkelijker is, en anderzijds omdat ik toch wel begaan ben met het welzijn van de dieren. Uiteindelijk komt het ook vaak neer op waar ik op dat moment trek in heb (en wie er eventueel komt eten).
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.