Registeren
Wachtwoord vergeten?
Met de jaarwisseling om de hoek is het tijd voor een feestelijk drankje. Deze heerlijke rode wijnbowl dronk ik zelf met de kerstdagen, maar is ook zeker een aanrader voor oud en nieuw. Het lekkerst is om hem een nachtje in de koelkast te zetten, dan kunnen alle smaken zich goed mengen met elkaar. De bowl is iets aan de sterke kant, maar dat moet toch best kunnen bij oud en nieuw. Het leukst is het natuurlijk om de bowl op tafel te zetten in een grote glazen schaal (met een mooie glazen scheplepel), dan kun je mooi al het fruit zien. Maar geen zorgen, een glazen kan functioneert ook prima en ziet er ook heel feestelijk uit.
Met de kerstdagen heb ik me natuurlijk weer tonnetje rond gegeten, dus het is hoog tijd om nog wat meer te eten. De jaarwisseling komt er immers aan en dan ga ik zeker niet diëten. Alsof ik überhaupt ooit op dieet zou gaan, ik heb niet eens een weegschaal (behalve een keukenweegschaal), maar goed dat is een heel ander verhaal. Ik ben gek op dingen als zoute stengels, van die zoute koekjes, en bladerdeeghapjes. Eerder maakte ik al eens bladerdeegvlinders met chorizo, dus leek het me nu leuk om eens bladerdeegstengels (van die gedraaide) te maken met ontbijtspek. Dat is best leuk om te doen moet ik zeggen, al worden ze niet zo mooi kaarsrecht als in de supermarkt, maar dat heeft juist heel wat charme.
Ik heb geen idee hoeveel mensen in Nederland gourmetten met de kerst, maar het zijn er een hele hoop. Wij gingen vroeger altijd op tweede kerstdag gourmetten. Helaas zijn alleen mijn moeder en ik daar nog voor te porren. Mijn vader en broer vinden het een Karwei maaltijd, oftewel een doe-het-zelf maaltijd. Hoe lief ze ook zijn, gourmetten hebben ze niet meer voor ons over. Ze willen gewoon aan tafel gaan zitten en een maaltijd voorgeschoteld krijgen. Maar voor diegenen die wel gek zijn op gourmetten heb ik dit lekkere gourmethapje deluxe bedacht. Lekkere ossenhaastournedos rolletjes gevuld met brie en rucola.
Een oude favoriet van mijn broer. Lang geleden (ik was acht jaar oud) waren we op vakantie in Tsjechië. Daar vonden mijn ouders dit gerecht op de kaart van een restaurant. Mijn broer, die in die tijd niet zo’n hele fantastische eter was maar wel gek op kaas was, heeft heel wat gebakken kaas gegeten die vakantie. Eenmaal thuisgekomen besloot mijn moeder dan ook om het recept na te maken, wel met een Hollandse kaas. Ik deel het dan ook graag met jullie. Het is eigenlijk een heel makkelijk gerechtje. Ideaal om te maken voor de gourmetavond voor de vegetariërs en iedereen die gek is op kaas natuurlijk.
Bruschetta is hier in huis altijd een grote hit. Heerlijk die combinatie van tomaat, knoflook en basilicum. Met de kerstdagen in het verschiet leek het me leuk om deze favoriet een kleine twist mee te geven. Ik koos er voor om in plaats van grote tomaten roma tomaatjes te gebruiken. Dat zijn van die kleintjes, ter grote van een cherrytomaat, aan een tros. Deze heb ik heerlijk geroosterd in de oven, om ze vervolgens om een geroosterd broodje te doen, waar ook heerlijk frisse ricotta op zit. Ze waren erg lekker, al zeg ik het zelf, en perfect om als hapje te serveren tijdens de kerst.
Deze spareribs zijn zo ontzettend lekker en mals. Ik zou het graag zeggen dat het mijn eigen recept is, maar dat kan ik helaas niet doen. Dit lekkere recept komt namelijk uit “500 Slowcooker recepten” en is bij ons thuis altijd een groot succes. Het vlees is zo mals dat het letterlijk van het bot afvalt. Voor mij is dat de perfecte manier om spareribs te eten. In combinatie met een pittig en zoete barbecuesaus is het echt een feestje. Een ideaal recept ook voor de feestdagen, omdat je er de hele dag niet naar om hoeft te kijken. “Maar ik heb geen slowcooker”, hoor ik een aantal mensen al denken. Ook dan heb je geen probleem, want je kunt ze ook prima in een pan in de oven maken.
Wat doe je als je verzot bent op tiramisu en op stoofperen? Dan combineer je die twee natuurlijk gewoon in een recept! Vervolgens voeg je daar ook nog bastognekoeken aan toe en dan heb je kerstdessert dat je ieder jaar op tafel wilt zetten. Normaliter maak ik altijd tiramisu in schaalvorm, maar ja dan haal je er toch nooit een super mooi stuk uit. Daarom heb ik hem deze keer in een springvorm gemaakt. Met een beetje bakpapier op de bodem kun je hem als echt taart aansnijden. Als dat niet feestelijk is, weet ik het ook niet meer.
Bij de kerst denk ik veelal aan warme smaken. Die zie ik dan ook graag terug in het kerstdiner. Zoals bij deze hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Dat is inderdaad die biefstuk die ik laatst bij de Lidl haalde, want als een echte Hollander houd ik wel van een goede deal. Hertenbiefstuk wil nog wel eens flink aan de prijs zijn en dan is het toch leuk als je een goed en ook betaalbare variant vindt. Ook met kerst moet het immers een beetje leuk en als het aan mij ligt betaalbaar blijven blijven. Ik zit dus niet aan de kaviaar of iets dergelijks. Overigens heb ik de wildfond (tot mijn verbazing) en de wijn ook bij de Lidl gehaald, maar dat is wel weer even genoeg reclame. Straks denken jullie nog dat ik hiervoor gesponsord word. Overigens moet je in het eten nooit een wijn gebruiken die je niet of maar matig lekker vindt, dat is zonde van het eten.
Ik mag altijd graag carpaccio bestellen in een restaurant. Daar kun je eigenlijk nooit mis mee gaan als voorgerecht en het is ook nog eens makkelijk klaar te maken. Ideaal voor de kerst dus, zeker als je liever gezellig aan tafel zit, dan lang in de keuken staat. Deze variant is net even anders met een heerlijke honing mosterd tijmdressing, versgebakken croutons en geroosterde pistachenoten. De mooie Black Angus carpaccio vond ik trouwens bij de Lidl, ik kwam eigenlijk voor kalfsmedaillons (die helaas uitverkocht waren), maar ging met deze heerlijke carpaccio (en hertenbiefstuk, dat recept volgt later) naar huis.
Hiep hiep hoera!!! Ik ben jarig!!! Aangezien ze vanmiddag bij de slijter om mijn ID vroegen, houd ik bij deze vol dat ik (alweer) de fantastische leeftijd van 25 heb bereikt. Of je dat gelooft is natuurlijk een tweede. Maar goed, wie jarig is moet ook trakteren. En als ik dan trakteer doe ik dat het liefste met iets waar chocolade in zit. Daarom besloot ik om deze heerlijk smeuïge chocoladetaart te maken, gevuld met een luchtige chocolade vulling en zoute karamel! Zeg nou zelf, alleen die taart zou al een reden moeten zijn om een feestje te geven.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.