Registeren
Wachtwoord vergeten?
Zo’n gerechtje in bladerdeeg vind ik altijd net een cadeautje dat je aan tafel uitpakt. Hoe leuk is het dan ook om met kerst een bladerdeeggerecht te serveren. Nu klinkt het gelijk alsof het gerecht vooral uit bladerdeeg bestaat, wat natuurlijk niet zo is, want in dat bladerdeeg zit namelijk een heerlijke kip met mosterd, brie, appel, tijm en honing. Zeg nou zelf, dat klinkt toch heerlijk?!
De kerstdagen staan weer voor de deur en daar hoort natuurlijk een uitgebreid diner bij. Maar met de kerstdagen hoef je helemaal geen uren in de keuken te staan (hoewel dat natuurlijk ook leuk kan zijn). Daarom is het hoog tijd voor een lekker en makkelijk voorgerechtje. Ik maakte een voorgerechtje van bietencarpaccio op toast, met daarop rucola, geitenkaas en amandelschaafsel. Een erg lekker gerechtje dat genoeg ruimte overlaat voor een hoofdgerecht en een dessert.
Chocolade!!! Daar kan ik dus niet zonder. Tegenwoordig kun je repen chocolade echt in allerhande smaken krijgen. Hoe fantastisch is dat?! Onder de favorieten valt bij mij zeezout karamel en speculoos, ook word ik nog altijd erg gelukkig van witte chocolade met gepofte rijst. Hoewel het natuurlijk fantastisch is om zo’n fantastische reep voor jezelf te halen, is het natuurlijk nog leuker om je eigen reep samen te stellen. Daarom maakte ik dit weekend een chocoladereep met witte- en melkchocolade, bakkerskruidnoten en stukjes karamel. Oei, dit soort recepten moeten eigenlijk gewoon verboden worden.
Heerlijk! Een gerecht met een Oosters tintje, maar niet zo Oosters dat je je genoodzaakt voelt om er rijst bij te eten. Het is namelijk ook lekker met gebakken aardappels en salade. Zelf vind ik dit precies zo’n gerecht wat je er heel luxe uit kunt laten zien, maar stiekem heel simpel is om te maken. Ideaal dus om indruk te maken op gasten zonder dat je noodzakelijk de hele dag in de keuken staat.
De Sint is weer in het land! En dat betekent dat ook de tijd van kruidnoten, pepernoten, taaitaai en allerhande ander lekkers officieel weer is begonnen. Ik weet dat ze al maanden in de winkel liggen, maar ik probeer er altijd tot de Sint er weer is een beetje vanaf te blijven. Met de nadruk op proberen, want het lukt eigenlijk nooit. Mijn favoriete kruidnoten zijn de truffelkruidnoten, daar kan ik echt niet vanaf blijven. Dus leek het me geweldig om ze eens zelf te maken. Een goed geslaagde actie, al zeg ik het zelf.
Ik wilde al een tijdje weer lekker Indiaas eten. In India wordt veel vegetarisch gegeten, dus besloot ik om ook die route te bewandelen en een lekkere groentecurry te maken. Dat was geen verkeerde keus, want na enig werk zat ik heerlijk te smullen. Ja, je leest het goed, dit is geen maaltijd die in 20 minuten op tafel staat. Maar het is wel echt een heerlijk kruidige curry, waar je lekker van kunt genieten en al het werk dubbel en dwars waard is. Ik heb de curry licht pittig gemaakt. Ik kan de echte Indiase pittigheid meestal niet aan, ik heb vaak het gevoel dat ik in een vuurspuwend draakje verander als ik dat eet. Gelukkig is het een makkie om het gerecht zo pittig te maken als je zelf wilt, en kun je na zo’n 50 minuten heerlijk eten.
Dit is de taart die mijn tante uit Amerika altijd maakt met Thanksgiving. Een lekkere, niet mierzoete, taart met een heerlijk zachte vulling. Het maken van deze taart is echt een makkie. Het moeilijkste vind ik zelf het in de oven zetten, omdat je uit moet kijken dat de van de taart niet over de rand klotst. Dat is namelijk zonde van de vulling en geeft zo’n zooi. Het lekkerste is het om na het afkoelen de taart met een dun laagje kaneel te bestrooien en de taart te eten met slagroom of een lekker bolletje vanille-ijs.
Ik kan al heel erg genieten van appelmoes, maar eigenlijk vind ik appelcompote waar net iets meer structuur aan zit nog lekkerder. Nu maak ik op zich best veel dingen met appels, en ik eet er regelmatig eentje, maar je kunt ze ook zo fantastisch combineren met vanalles. Van taarten tot bij vlees, het kan allemaal. Deze keer maakte ik een appelcompote met gembersiroop, honing, kaneel en nootmuskaat en dat was smullen! Een perfect receptje om bij zowel iets zoets zoals pannenkoeken of een lekker stukje vlees te eten.
Wat is bakken toch fijn! Niet heel gezond, al ligt het er natuurlijk aan wat je bakt, maar als ik wat bak dan gaat dat over het algemeen gepaard met suiker en/of boter. Hoewel ik veel waarde hecht aan gezond eten, ook daarvan vind je regelmatig recepten op mijn blog, ben ik ook dol op dingen met suikers. Wie niet?! Op zich is daar natuurlijk niks op tegen, zolang je er geen ladingen van eet. Gelukkig lukt dat al jaren, en met voldoende sporten erbij kan iets als een muffin best af en toe gegeten worden. Dit zijn dus geen gezonde muffins (ook al zitten er kersen in), maar wel hele lekkere muffins!
Ik kan het aantal keren dat ik bij een Italiaans restaurant tomatensoep besteld heb niet meer tellen. Ja, ik weet het, het klinkt nogal saai. Maar tomatensoep is nou eenmaal mijn favoriete soep en eentje waar heerlijke kruiden als rozemarijn en tijm in verwerkt zijn kan ik nou eenmaal echt niet laten staan. Ach, zo hebben we allemaal onze zwaktes toch?
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.