Registeren
Wachtwoord vergeten?
Vegetarisch koken hoeft niet per se een uitdaging te zijn, maar dat vind ik het toch soms wel. Vooral omdat ik niet altijd terug wil vallen op een vleesvervanger, liever niet zelfs. Maar goed, dan kom je toch veelal in de categorie veel groente uit, voor mij niet erg, want ik ben echt gek op groenten. In deze super lekkere groentechili die je in de slowcooker kan maken mis je het vlees dan ook totaal niet. Omdat er zowel kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten in zitten, vult hij echt super goed. En eigenlijk is hij gewoon super lekker. Ik heb hem binnen een week tijd al twee keer gemaakt, één keer voor gasten (die er ook erg over te spreken waren), en één keer een grote pan voor mezelf (er staan nu dan ook vier bakjes in de vriezer. Het echte werk is het snijwerk van de groenten, maar daarna heb je er echt geen omkijken meer naar.
Als je van lekker zoet houdt, dan is deze pavlova zeker wat voor jou. Heerlijke eiwitschuim die gedroogd is in de oven (je moet dus wel wat geduld hebben, met lemon curd en verse (Nederlandse) aardbeien. Een zoet geheel dus. Wel moet je de pavlova het liefst gelijk serveren, om te voorkomen dat hij slap wordt. Zo’n pavlova is namelijk lekker knapperig aan de buitenkant, maar nog een beetje zacht aan de binnenkant. Altijd een heerlijke combinatie.
Mango chutney is nou zo’n typisch voorbeeld van een chutney die, behalve om gewoon bij iets te eten, ook perfect is om te verwerken in een gerecht. De truc is natuurlijk om een mooie balans te creëren tussen het zoete van de mango en de suiker die wordt toegevoegd, het beetje zure van de azijn en de eventuele pit (die in deze chutney best meevalt) van een pepertje. Nou, al zeg ik het zelf, dat is goed gelukt in deze chutney. De echte mangosmaak is nog aanwezig en wordt niet overstemt, maar de andere toevoegingen geven de chutney precies dat beetje extra wat het nodig heeft.
Pulled pork is een gerecht waar je veel geduld voor moet hebben, maar waar ook je geduld rijkelijk mee beloond wordt. Het vlees moet namelijk heel langzaam garen, zo’n 5-7 uur waardoor het heel mals wordt en het als het ware smelt in je mond. Traditioneel gezien wordt het vlees heel langzaam gegaard op de barbecue, maar je kunt het ook heerlijk bereiden in de slowcooker. Het heerlijke daaraan vind ik dat je het gelijk kunt stoven als het waren in de bijbehorende barbecuesaus. Hierdoor wordt het vlees nog veel smaakvoller. Praktisch voordeel is ook gelijk dat je de slowcooker ’s morgens aan kunt zetten, naar je werk kunt gaan en bij thuiskomst heerlijke pulled pork hebt, zonder dat je er verder naar om hoeft te kijken.
Pastinaak, ja ook daar kun je soep van maken. Ik moet er wel gelijk bij zeggen dat dit zo’n soep is die niet iedereen aan zal spreken. Het is een soep met een best wel aardse smaak, oftewel de smaak van de pastinaak komt er echt goed uit. Gelukkig maar, want anders had ik het geen pastinaaksoep mogen noemen. De champignons geven het net even dat beetje extra en door ook wat room toe te voegen verzacht het een klein beetje de aardse smaak, zonder de echte pastinaaksmaak weg te nemen.
Dit vind ik een klein ontbijtfeestje! Poffertjesspiezen met aardbeien, frambozen en poedersuiker. Daar word je toch als een kind zo blij van?! Super geschikt natuurlijk voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. Of zelfs erg lekker als je een keer wat anders wilt serveren bij een high tea. Ik gebruik zelf een gietijzeren poffertjes pan, zo’n pan kun je mooi heet maken.
Lemon curd, een zoetzure citroencrème die heerlijk is met scones, madeleines, als cakevulling en bij nog vele andere dingen. Onlangs gebruikte ik lemon curd in een recept, hartstikke lekker natuurlijk, maar helaas niet zelf gemaakt. Nu wist ik dat het niet heel moeilijk zou moeten zijn om zelf lemon curd te maken, dus heb ik dat gelijk op mijn shortlist van recepten gezet. Lemon curd heeft maar een beperkt aantal ingrediënten en vereist vooral een klein beetje geduld bij het maken.
Nog wat lekkers nodig voor bij de thee of koffie deze paasdagen? Maak dan deze super lekkere paastaart. De slagroom heb ik verstevigd met behulp van gelatine, maar je zou er eventueel voor kunnen kiezen om daar een slagroomversteviger voor te gebruiken. Het is echt een heerlijke en makkelijk (ondanks de vele stappen) taartje om te maken. Ik heb hem gevuld met aardbeienjam, maar je zou ook kunnen overwegen om de taart te vullen met lemon curd voor wat extra frisheid.
Pasen staat voor de deur! Dat betekent voor veel mensen natuurlijk paasontbijten of brunchen. Deze lekkere en super simpele yoghurtbroodjes passen daar perfect bij. Deze broodjes zijn zelfs zo makkelijk om te maken, dat je ze met gemak zelfs nog op paasochtend zou kunnen maken. Dat is misschien zelfs het lekkerst, want nog een beetje warm uit de oven zijn deze broodjes helemaal niet te weerstaan!
Ik ben dus gek op Roti. Helaas maak ik het niet super vaak zelf. Het kan namelijk nogal een tijdrovend klusje zijn, waar ik gewoon niet altijd tijd voor heb. Maar wat ik al een tijdje wilde proberen is om zelf roti vellen te maken. Roti vellen gevuld met dahl zoals ik ze normaliter bij de toko koop. Laat ik beginnen met dat als je roti vellen koopt, de lekkerste roti vellen naar mijn mening (als je ze niet zelf maakt) bij de toko te krijgen zijn. Daar kun je ze ingevroren krijgen, en is het niet zo’n droge hap zoals je ze bij de supermarkt koopt.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.