Registeren
Wachtwoord vergeten?
Ik ben deze week bij mijn moeder de (kook)boekenkast in gedoken. Zij verzamelde al recepten en kookboeken lang voordat ik op het toneel verscheen, dus geen betere plek om eens op zoek te gaan naar leuke boekrecepten. Mijn moeder wees me op het boekje “Rommelpotterij, op hoop van zegen” van Ina Faassen en Henk Molenberg uit 1971. Een nogal eigenaardig kookboek, waarin niet de per se de recepten maar de verhalen bij de recepten de hoofdrol spelen. Met recepten als “De Spaanse hoer” en “Hem van boven”, viel mijn keuze op een iets toegankelijker recept, namelijk de wilde eend.
Oeps, nog een gerecht met chorizo. Het is dan ook zo lekker! Deze keer geen comfort food, maar een makkelijk borrelhapje met slechts vier ingrediënten. Op deze tweede dag van de week is er natuurlijk niks mis mee om alvast aan het weekend te denken. Eén van mijn collega’s verkondigd zelfs steevast al op maandag (en alle andere werkdagen) “bijna weekend”. Dus voor iedereen die ook met dat gevoel de werkweek start, en iedereen die zijn week zijn week een beetje op wilt fleuren zijn deze fantastische bladerdeegvlinders.
Tijd voor weer eens een Mexicaanse tosti, oftewel een quesadilla. In dit geval een quesadilla met chorizo, gehakt en twee soorten kaas. Een echte succesformule als je het mij vraagt. Heerlijk dat beetje pittige van de chorizo in combinatie met het zachte van de kaas en crème fraîche. Een gerecht waar de echte vleeseters onder ons heel gelukkig van zullen worden. Ben je iets minder een vleeseter? Maak er dan een lekkere salade naast en geniet verder gewoon van deze heerlijke quesadilla.
Bij diverse mensen sta ik bekend als een konijn, niet omdat ik heel harig ben of een wollig staartje heb (gelukkig), maar omdat ik gek ben op sla (en salades uiteraard). Nu is het voor mij dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat er mensen (mijn broer) zijn die niet van salades houden, want ik zou het echt elke dag kunnen eten. Meestal houd ik het relatief simpel met wat rucola, komkommer, tomaat en rode paprika, maar heel af en toe heb ik een uitspatting en gaat er fruit en andere lekkere dingen door de salade. Zo ook nu. Even geen salade met tomaten en paprika, die komkommer kon ik echt niet achterwege laten, maar spinazie, mango, granaatappel en ontbijtspek.
In de supermarkt kun je allerhande tomatensauzen krijgen. Gekruid, ongekruid, in grote flessen of kleine pakjes, vers of iets minder vers. Natuurlijk helemaal niks mis mee om zo’n pakje uit de supermarkt te gebruiken, dat doe ik natuurlijk ook wel eens, maar de lekkerste tomatensaus maak je naar mijn mening helemaal zelf, van verse tomaten uiteraard. Ik vind het zelf het lekkerst om tomaten in de oven te roosteren met wat kruiden. Daarna kun je de saus heerlijk gebruiken om over pasta te doen met bijvoorbeeld wat gegrilde groenten, of zonder zoals op de foto met alleen een beetje Parmezaanse kaas. Of je gebruikt de saus als basis voor een tomatensoep of in een stoofgerecht, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Regelmatig zie ik op mijn tijdlijn recensies van nieuwe kookboeken voorbij komen. Altijd erg leuk, want een nieuw kookboek betekend vaak ook veel inspiratie. Maar inspiratie hoef je niet alleen uit nieuwe kookboeken te halen, er zijn namelijk ontzettend veel oudere kookboeken waar je de lekkerste gerechten uit kunt halen.
Hoewel de meeste mensen op vrijdagmiddag borrelen of in het weekend, is er natuurlijk niks mis mee om de week er gewoon mee te beginnen. En als je dan toch gaat borrelen, serveer dan ook deze heerlijke paddenstoelen crostini’s erbij.
Scones! Die heerlijke kleine broodjes die ze in Groot Brittannië ’s middags bij de thee eten. Uiteraard geserveerd met jam en clotted cream. Ik wilde ze al een tijdje maken, maar om de één of andere reden dacht ik dat het veel moeilijker en tijdrovender zou zijn dan het daadwerkelijk is. Het is namelijk super makkelijk om te maken en verrassend snel.
Ken je dat? Je bedenkt een recept en voordat je het gemaakt hebt kun je het al bijna proeven. Dat had ik vorige week toen ik het recept voor deze taart bedacht.
Het is zowaar weer echt barbecueweer! Al zal het zoals gebruikelijk waarschijnlijk van korte duur zijn, maar daarom moet je er natuurlijk extra van genieten. Deze garnalenspiesjes zijn perfect om op de barbecue te doen. Makkelijk om te maken en met een heerlijk Oosters tintje.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.