Registeren
Wachtwoord vergeten?
Onlangs ging ik met de scouting op kamp en was het aan mij om het toetje voor de zaterdagavond te maken. Ik wilde niet de standaard yoghurt en vla of een stuk fruit, ook al is daar niks mis mee, maar ook niet iets al te ingewikkelds. Daar heb je namelijk simpelweg geen tijd voor op kamp. Het werd deze appeltrifle met yoghurt en speculaasbrokken. Zelfs voor 50 man was het relatief weinig werk om te maken en het viel enorm goed in de smaak bij de kinderen. Tot mijn verbazing zelfs, want er zitten toch een aantal moeilijke eters tussen.
De Sint is weer in het land! En dat betekent dat ook de tijd van kruidnoten, pepernoten, taaitaai en allerhande ander lekkers officieel weer is begonnen. Ik weet dat ze al maanden in de winkel liggen, maar ik probeer er altijd tot de Sint er weer is een beetje vanaf te blijven. Met de nadruk op proberen, want het lukt eigenlijk nooit. Mijn favoriete kruidnoten zijn de truffelkruidnoten, daar kan ik echt niet vanaf blijven. Dus leek het me geweldig om ze eens zelf te maken. Een goed geslaagde actie, al zeg ik het zelf.
Een upside down appelcake, oftewel een appelcake die op zijn kop gebakken is. Niet te verwarren met de tarte tatin die ook op zijn kop gebakken wordt. In de Verenigde Staten wordt veelal de pineapple upside down cake gebakken, oftewel een ananascake die op zijn kop gebakken wordt. Nou ben ik zelf niet zo gek op ananas en wel op appels dus de gedachtesprong was niet al te moeilijk om te maken.
Met dit enorm zomers weer mag een recept voor ijs natuurlijk niet ontbreken. Daarom maakte ik gisteren vanille ijs met balsamicostroop en verse aardbeien. Balsamico in combinatie met aardbeien is echt een heerlijke combinatie. Ik ben voor het ijs begonnen met een basis van vanilleijs, waarin ik later mijn eigengemaakte balsamicostroop verwerkte.
Eén van mijn favoriete taarten is appelkruimeltaart, o.a. vanwege de kruimels. Daarom besloot ik om afgelopen weekend eens wat anders te proberen qua kruimelgebak. Het werd een lekkere vanille cupcake met daarop vanille koekkruimels en witte chocolade. Wat mij (en de scoutingkinderen) betreft was het een geslaagd experiment. Een lekkere zachte cupcake met een knapperige koeklaag bovenop.
Kaneelswirl, tja niet echt een goed Nederlands woord. Ik kon er helaas geen beter woord voor verzinnen. Deze cake is eigenlijk gewoon een kaneelbroodje, maar dan in de vorm van een cake. Een vanillecake waar ik afwisselend laagjes kaneelsuiker in het beslag gedaan heb. Voor iemand als ik, die gek is op kaneel en cake, een onweerstaanbare combinatie. Wat mij betreft een heerlijke aanrader die helemaal afgemaakt wordt met een beetje vanilleglazuur voor het echte kaneelbroodjes effect. Het enige nadeel is hooguit dat het lastig is om van de cake af te blijven en ik dus mogelijk binnenkort nieuwe broeken moet kopen.
Voor het ontbijt gisteren maakte ik veganistische wentelteefjes. Ik had echt geen idee wat ik ervan moest verwachten, immers je mist toch standaard ingrediënten als eieren en melk. Nou ik kan je vertellen, de wentelteefjes waren heerlijk en niet aan te slepen. Lekker met stroop, suiker, of ahornsiroop en vers fruit.
Gek op worteltaart, probeer het eens in de vorm van een koekje. Deze koekjes worden lekker chewy, zoals veel Amerikaanse koekjes ook zijn. In wortel zit natuurlijk behoorlijk wat vocht en dat gaat tijdens het bakken in het deeg zitten, waardoor de koekjes zacht blijven. Je moet de koekjes voor het bakken niet platdrukken, maar gewoon als een bolletje op de bakplaat leggen. Druk je ze wel plat, dan loop je het risico een wat taai koekje te krijgen en dat is natuurlijk niet lekker.
Als je van worteltaart houdt, dan ga je dit ook zeker lekker vinden. Namelijk wortelpannenkoeken! Ik ga niet beweren dat ze gezond zijn (ondanks de wortel), maar wel een stukje gezonder dan de daadwerkelijke taart en ook minstens net zo lekker.
Koekjes, cake, taart (bij voorkeur met een kopje thee), voor mij maakt het niet uit, ik vind het allemaal heerlijk. Nu de wilde perziken weer volop overal te krijgen zijn leek het me leuk om ook die eens te verwerken in een cake. In dit geval werd dat een yoghurtcake en dat was zeker geen verkeerde keuze. Het frisse van de yoghurt, samen met het zure van de citroen, het zoete van de perzik en natuurlijk de heerlijke vanille maakt voor een heerlijke combinatie. Het gebruik van olie zorgt er daarnaast ook voor dat de cake heerlijk zacht blijft. De cake was dan ook een grote hit toen ik deze meenam op kamp en nu ik het zo opschrijf krijg ik eerlijk gezegd wel weer zin in een plakje.
Welkom op de Keuken van Suus! Op mijn foodblog deel ik wekelijks gezonde en minder gezonde recepten waar je heerlijk van kunt smullen. Met mijn recepten laat ik zien dat je geen chef-kok hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te zetten.